Mare de dia, una alternativa a l’escola bressol

Una mare de dia és una persona qualificada que es fa càrrec a casa seva d’un petit grup de tres o quatre infants durant les hores que a cada familia li convingui. És un sistema molt utilitzat a altres paisos europeus i que ara esta començant a sorgir a Barcelona (a Madrid, Sevilla, Navarra ja funcionen des de fa temps).

Mare de dia

Es tracta d’una petita llar d’infants amb les avantatges de que els nens i nenes poden rebre més atenció, les activitats, rutines, horaris es poden adaptar de manera individualitzada a cada infant respectant en tot moment el seu procés evolutiu i maduratiu i s’eviten els contagis que es poden produir a les llars d’infants. Per altra banda també té l’avantatge de tenir uns horaris més flexibles i adaptables per a conciliar feina i familia.

Fa un parell de setmanes vaig anar a conèixer l’Elisenda, que fa de mare de dia a Sarrià i és mestra i psicòloga. A part de que em va donar una molt bona impressió des del principi, veient com té la seva casa adaptada per als més petits, ja t’adones que és una persona que sap de nens i que li agrada dedicar-se a ells. La sala és molt espaiosa, té estores, llocs per pujar i baixar de manera segura, joguines de diferents tipus i materials que renova cada setmana, una cistella dels tresors… A la cuina té una tauleta baixa on mengen els nens (si poden seure, és clar) i té una habitació per dormir.

Mare de dia sarrià

Mare de dia sarrià

Mare de dia sarrià

Per determinar els requeriments de les cases de les mares de dia, a Catalunya ja hi ha presentat un projecte de llei que ho regularà, però mentre no s’aprova, es basen en la normativa que segueixen a altres comunitats. A Barcelona, varies mares de dia de diferents barris estan en contacte per poder crear una xarxa i tenir recolzament. Ja han creat una associació on hi trobareu informació i un llistat de totes les mares de dia de Catalunya associades. També a través del seu facebook podeu estar al dia de noticies i novetats.

A través de l’associació volen donar a conèixer aquesta modalitat alternativa de cura i atenció a l’infant, a més a més de difondre la seva manera de treballar (respectuosa amb el desenvolupament individual, basada en pedagogies com Waldorf, Montessori, Pickler…).

Mares de dia a Sarrià

Elisenda: blog i facebook.

Critina: blog  i facebook.

Mireia: facebook. Blog en construcció.

10 Respostes a “Mare de dia, una alternativa a l’escola bressol”
 1. Elisenda Jardi Borras

  Hola Laia,

  Al Guiu i a mi ens ha encantat el teu article. nomes dir-vos que l’associacio de Mares de Dia no te web encara pero te facebook. Nomes cal que ens busqueu per Llars de crianca.

  Moltes gracies per fer aquesta iniciativa una mica mes coneguda.

  Una abracada!

 2. Roselyne

  Hola,
  Treballo en una escola bressol des de fa 5 anys i m’agradaria saber quins son els requisits per ser mare de dia.
  Gracies per la seva atencio.
  Roselyne.

 3. Sarrià Petits

  Hola Elisenda,
  Ja està afegit el facebook de l’associació. Felicitats per la bona acollida que està tenint la iniciativa! L.

 4. Elisenda Jardi Borras

  Hola Roselyne,

  L’activitat professional de Mare de Dia encara no està regulada a Catalunya. Les Mares de Dia que actualment estem en actiu ens basem en la llei foral de Navarra (que ja fa temps que funcionen) i en els requisits que es plantegen en el projecte de llei que ja hi ha presentat a Catalunya, a l’espera que es reguli.

  Aquests requisits fan referència a la formació que ha de tenir la persona que ofereix els serveis i l’acondicionament de casa seva.

  Si ens vols escriure un correu a “LLars de criança-Associació de Mares de Dia” (llarsmaresdediabcn@gmail.com), et farem arribar documentació sobre els requisits.

  Moltes gràcies pel teu interès.

  Eli.

  • mireia

   Hola Eli,
   jo també estic interessada en rebre informació sobre aquests aspectes (legals, de formació…) a l’hora d’iniciar un projecte de mare de dia.
   Qualsevol informació i consell que em pogueu facilitar serà molt benvingut.
   Gràcies per endavant!
   Salutacions,
   Mireia

 5. Luisa Ferrer

  Hola! Estaria interessada en saber els requisits per fer de mare de dia , mol interessant l’article i una molt bona iniciativa!!

  Gràcies !!

 6. Ma. Mercè

  Bona nit,

  Som unes mestres de Llar d’Infants interessades en conèixer els requisits per aquest nou model tant a nivell de formació com legal. Agrairiem si ens poguéssiu facilitar informació o adreçar-nos a qui ens pugui satisfer el dubte.
  Moltes gràcies,

 7. Amanda

  Excelent article! El model de mare de dia es imprescindible en la nostra societat. Gràcies!

La teva opinió és important. Si us plau, deixa el teu comentari.