Què portes per menjar quan els vas a buscar a l’escola? No saps què fer a l’hora d’esmorzar? Si sovint et preguntes què podries donar-los, variat i equilibrat, avui comparteixo amb tu els consells de les nutricionistes Gina Estapé i Pilar Rodríguez.
Les vaig conèixer fa poc a la presentació de la revista Ets Nen, de Ets el que Menges, on parlaven del suplement de 20 receptes de berenar saludables per a nens i grans que porta inclòs la revista. Va ser una xerrada molt interessant, d’on en vaig treure moltes idees i us recomano també la revista, plena d’articles i entrevistes interessants. (si la voleu comprar, podeu fer-ho a etsnen.cat o també la tenen al barri, al Freefood).
Jo poc a poc em vaig informant cada cop més de nous aliments beneficiosos i els intento introduïr a casa. No sóc de les que té brioxeria, colacao, kelloggs, galetes, sucs o patates xips a casa, però tampoc sóc de les que mai pren llet, ni arròs blanc ni pasta no integral. És a dir, que a casa no comprem marranades de super, sinó que mengem el que típicament s’ha considerat saludable, però que ara doncs sembla que no ho és tant. I per això m’agrada que m’expliquin i m’ajudin a anar afegint coses noves a la nostra dieta.
Coses que són un NO gran: excés de sucre (sucs envasats, galetes, colacao, cerelas de l’esmorzar, donuts…) i excés de greixos poc saludables. Ah! i que una cosa sigui ECO no és garantia de que no porti res de tot això.
Algunes idees que em vaig endur:
- En primer lloc, que ens hem de treure del cap que un esmorzar ha de ser un suc, amb llet i algo dolç. Un bon esmorzar pot ser també una truita de patata del dia abans, o una empanadilla que va sobrar, o pa amb tonyina…
- Opcions de berenar senzilles i pràctiques: fruita i fruits secs sense torrar.
- Entrepà sí, però: el pa ha de ser de qualitat, fet amb massa mare i amb farines integrals. I el farciment NO ha de ser ni embotits envasats, ni patés comercials ni nutella.
Quines opcions per posar a l’entrepà hi ha doncs? Crema de cacau i avellanes casolana, advocat, caballa o sardines, hummus, olivada, truita, pernil ibèric, formatge de cabra o d’ovella de qualitat…
- Sucs naturals fets a casa: també millor que no. Quan fas un suc normalment estàs posant més d’una ració de fruita, amb tot el seu sucre i sense la fibra. És molt millor menjar-se una taronja directament.
Com a alternativa –> Suc de taronja diluït amb aigua: l’altre dia per una festa amb nens vaig exprimir taronges i vaig posar en una ampolla meitat de suc de taronja i meitat d’aigua. Ho vaig posar fresc a la nevera i em va agradar molt. Podeu provar i és una opció.
- Per endolcir: es pot fer servir dàtils o plàtans madurs per endolcir la majoria de postres o pastissos sense haver de posar gens de sucre.
En el llibret que va amb la revista hi ha 20 receptes molt bones (en vaig tastar algunes) de les que jo he fet de moment la crema de xocolata i avellanes casolana. I està boníssima. Demà la repeteixo i us passo recepta a Instagram.
**La primera i tercera imatges son d’Ets el que Menges.