Portes obertes: triar l’escola ideal.

Ja s’han publicat els horaris de les jornades de portes obertes de les escoles públiques de Barcelona. En aquest enllaç trobareu les del districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Nosaltres vam passar per tot el procés l’any passat. No és una decisió fàcil ja que els nostres fills passaran moltes hores a l’escola que finalment escollim. Tot i que al nostre districte tenim la gran sort de tenir escoles públiques d’altíssima qualitat, amb projectes educatius similars i moderns i bones instal·lacions, jo us recomanaria que:

  • Aneu a visitar totes les escoles del districte que us toca per saber si us donen bon feeling i conecteu amb l’escola i els docents.
  • Fixeu-vos amb els nens que hi ha i el tipus de pares (o si hi ha moltes cangurs per exemple) que els esperen a la sortida.
  • Pregunteu tot el que us inquieti: si hi ha molts deures o no, com funciona el menjador, com fan l’adaptació, el projecte educatiu, com gestionen en cas de conflicte entre els nens…
  • Mireu l’espai de pati dels més petits. Si hi ha sorral, plantes, arbres, si tenen hort…

Dolors Monserdà

escola Dolors Monserdà Santapau

costa i llobera

institut escola Costa i Llobera

L’altre dia la meva germana em va enviar un text que reflecteix molt bé la manera que jo crec que haurien de funcionar les escoles i l’educació en general (també a casa). Es titula “perquè les preguntes són més importants que les respostes” i el podeu llegir complet aquí.

Les inèrcies de l’escola moltes vegades porten a pràctiques educatives que no corresponen a les necessitats reals dels infants. Els malacostumem a deixar de fer preguntes reals per dedicar-se a fer els exercicis, sovint mecànics, repetitius i descontextualitzats, que pauta el llibre de text, i a buscar les respostes a les pàgines de darrera. 

Hi ha almenys una escola de Barcelona, L’Arenal de Llevant a Poblenou, que fa temps que fa servir aquest sistema amb èxit. Una mostra de que una escola sense fitxes, ni temes pre-establerts, ni noms de la classe posats, sense deures, on no es coloregin coses, sinó que els nens crein lliurement, on es decideixi el que es treballarà segons els interessos i coneixements previs de la classe és possible.

escola taber

escola Tàber

els xiprers

escola Els Xiprers

escola Nabí

escola Nabí

La teva opinió és important. Si us plau, deixa el teu comentari.