Botigues de Sarrià per comprar menjar per alèrgics a la llet i a la vedella.

Els meus fills poden menjar de tot i no sóc gens experta en aquest tema. Per això vaig demanar a la Mar que em donés un cop de mà. Cada vegada es detecten més intoleràncies i al·lèrgies i és de gran ajuda saber on pots adreçar-te per trobar aliments segurs. Aquí teniu una llista de llocs del barri on podeu acudir per trobar menjar per al·lèrgics a la llet i també a altres aliments típics com el gluten. Gràcies Mar per la feina de preparar aquesta llista i compartir-la!

Quan et diuen que el teu fill és al·lèrgic a la llet no t’imagines la quantitat de coses que no pot menjar. Al principi penses que no ha de menjar llet i productes làctics. Però resulta que a la llet li han trobat moltes propietats, i en poden fer conservants, emulgents, espassants, colorants, etc. La pots trobar als productes alimentaris amb noms diversos: proteïnes làcties, caseïnats, grassa animal, E101, E 270, E325, etc.

A mesura que passa el temps ja vas trobant aquelles botigues on pots comprar el menjar segur per a ell.

A Sarrià he trobat vàries botigues per comprar menjar per un al.lèrgic a la proteina de la llet i a la vedella. Igualment cadascú ha de valorar l’al·lèrgia que te, preguntar a totes les botigues i mirar etiquetes.

Així doncs us informo d’un seguit de botigues a títol orientatiu.

Espai gluten free. Carrer Major de Sarrià 119. Com diu el nom està dedicat al menjar sense gluten, però com que les marques comercials, per abastar més clientes potencials, molts cops aprofiten per fer menjar sense gluten i varis al·lergens. Podem trobar croissants, pa, crema de cacao, etc.

Carnisseria David. Passeig Reina Elisenda Montcada 6. En aquesta botiga a part de trobar la carn de poltre i unes hamburgueses (sense proteïna làctia) de poltre molt bones, també tenim la seguretat que al no haver-hi vedella els estris i posts per tallar no estan “contaminats”. També tenen pollastre, xai, conill i porc. I uns pollastres a l’ast molt bons.

L’Obrador del molí. Carrer Major de Sarrià 106. Fan un pa sense cap aditiu. Hi ha panaderies on un pregunta si hi posen llet i et diuen que no. Però entre els seus ingredients hi ha complements del pa. Aquest nom genèric engloba vàries substàncies per potenciar el sabor o allargar-ne la conservació. Si un ho busca a internet veu que entre d’altres hi ha llet en pols. A  L’Obrador t’asseguren que porta farina, aigua i llevat. Si ho demanes consulten directament amb l’obrador, que està al pis de dalt, tots els ingredients que porta el pa. Un altre punt que el fa més segur és que a un pis només fan pa i a l’altre la bolleria i pastisseria. L’únic risc és que també hi fan el pa de Viena (que té llet) i hi ha una probabilitat molt petita que algun pa tingui petitíssimes restes d’aquest. Depèn de la sensibilitat de l’al.lèrgic. Ho ha de valorar. Nosaltres sempre el comprem i no hem tingut problemes.

Obrador

Margarit.Carrer Cornet i Mas 63. Els al.lèrgics a la llet no poden menjar pràcticament cap embotit perquè porten proteïna làctia com a conservant. A aquesta xarcuteria son molt comprensius amb el tema de les al·lèrgies. Em van demanar la llista de tot el que el meu fill no podia menjar i després em van dir els productes que no contenien cap d’aquests ingredients. Entre ells el seu boníssim pernil dolç. M’ho tallen tot amb la màquina de tallar pernil. Tampoc posen cap inconvenient a rentar bé el ganivet si t’han de tallar llom o una altra carn. Tenen unes croquetes sense llet bastant bones. Lo únic és que jo els vaig dir que els portaria el pa ratllat sense llet que jo compro. Un altra vegada cadascú ha de valorar quin risc pot córrer, ja que estem parlant d’un establiment on hi ha carn de vaca i productes làctics.

Ensucra’t. Carrer Major de Sarrià 36. En aquesta botiga tenen una marca de llaminadures amb una informació molt detallada dels al·lergens.

Freefood. Plaça Sant Vicenç 4. He descobert aquesta botiga fa poc i és una gran troballa. No és una tenda per al·lèrgics, però els seus propietaris creuen que una alimentació sana ha de ser sense gluten ni llet. Per això tots els seus productes no tenen cap de les dues coses. Hi podem trobar diferents tipus de galetes, crema de cacau, xocolata; etc. Per pasqua hi vaig poder comprar uns ous de pasqua. De fet estan pendents de tenir un congelador per poder vendre gelats sense llet ni gluten aquest estiu. Sí que tenen alguns productes on hi diu “poden contenir traces de llet”. Depenent de la gravetat de l’al.lèrgia, cal revisar etiquetes.

free-food-entrada

Manantial de Salud. Carrer Major de Sarrià 44. Hi podem trobar alguna cosa si busquem. Tenen gelats.

Nutrició i Salut. Al principi del passatge Senillosa. Podem trobar-hi varis productes. M’he trobat moltes vegades que els productes dietètics especifiquen que no tenen lactosa, però no diuen res de la proteïna de llet.

Veritas. Passatge Senillosa 1. Si busquem hi podem trobar productes específics.

Polleria-hueveria Susana. Carrer Santa Amèlia 51. Només venen pollastre i els seus derivats. Pots encarregar que et facin hamburgueses de pollastre o salsitxes sense que hi posin proteïna làctia o pa ratllat.

Caprabo. Passatge Senillosa 10. Diuen que Mercadona és un bon lloc per anar a comprar per als al·lèrgics i els intolarants, ja que tot estar molt ben etiquetat. Però com que em queda lluny jo compro a Caprabo. Cada vegada hi ha més consciència pel tema de les al·lèrgies i per tan més productes, tot i que encara queda molt a fer. Al principi quan vas al súper t’emportes la llista del que no pot prendre i et passes una bona estona estudiant etiquetes i fent comprovacions. S’ha avançat molt amb la informació que donen als intolerants al gluten, molts productes especifiquen que tenen o no tenen gluten d’una manera ben visible. També comença a haver-hi consciència amb la intolerància a la lactosa. No passa el mateix amb les al·lèrgies. Encara ens hem de llegir les etiquetes ingredient per ingredient. Amb el temps ja memoritzes els productes que pots comprar. Aquests són els que jo compro:

Pernil dolç
Bonnatur Argal
Fuet i llangonissa Exentis de Duran (Especifica que no te proteïna de llet)
Xoriço Palacios
Galetes angry- birds de Gullon. (Especifica que no te llet.)
Grissines de Panrico
Ctrackes de Prima
Pa Bimbo natural 100 per 100 (Abans especificava que no tenia llet)
Chupa-chups (Els que no tenen nata)
Ossets Haribo (llaminadura)
Brou Anetto
Salsa de tomàquet Orlando
Salsa de tomàquet Hida
Sucs Don Simon premium exprimits
Patates lays, Santanna, Frit Ravich
Iogurts Savia de Danone
Iogurts Santiveri de xocolata
Pa ratllat Adapan (tenen varis productes d’aquesta marca a una secció dedicada al menjar sense gluten. Especifica els al·lergens que poden contenir d’una manera molt clara. Pots trobar varis productes de bolleria. A la mateixa secció hi ha altres marques que informen de la lactosa, però no de la proteïna de llet.)

Hi ha molts altres productes sense llet.

Naturcenter. Planta -1. Illa Diagonal. No és a Sarrià però amb el  bus V7 és un moment. A aquesta botiga de l’Illa també hi podem trobar vàries coses sense llet i ben etiquetades. Un altra avantatge és que les dependentes coneixen bé el tema i de seguida t’informen dels productes que tenen, entre ells uns gelats molt bons.

Moltes vegades es confon la intolerància a la lactosa amb l’al·lèrgia a la proteïna de llet, i son dos components diferents de la llet i dos patologies igualment diferents. Aquesta confusió està molt estesa, des de monitors de menjador, dependents de productes alimentaris (fins i tot a tendes de dietètica), als mateixos fabricants de la indústria alimentària. Si un producte hi diu que no té lactosa, no vol dir que no tingui proteïna de llet.

Els productes específics per al·lèrgics solen sense sense varis al·lergens i a la vegada sense gluten, per així tenir més sortida comercial. Això fa que un al·lèrgic a la llet s’hagi de menjar unes magdalenes sense ou i sense gluten. Si la indústria alimentària en general fes un esforç de consciència i d’etiquetatge, els al·lèrgics podrien accedir a molts més productes.

La indústria alimentaria també ha de veure que per desgràcia cada vegada hi ha més població al.lèrgica, i a moltes escoles prefereixen comprar productes segurs i ben etiquetats que els serveixin per a tots els nens. Això vol dir que fer un esforç d’etiquetatge, de buscar alternatives o simplement rentar bé les màquines, a la llarga també els repercutirà en els beneficis.

————————————————————————————————

I jo us afegeixo també uns articles que vaig publicar també a Mammaproof Barcelona sobre el tema de les intoleràncies que potser us poden ajudar:

Pastelerías, dulces y heladerías sin gluten y especiales para intolerancias alimentarias.

Free food, saludable, ecológico, sin gluten y sin leche.

Restaurantes familiares para celíacos, intolerantes y alérgicos.

La teva opinió és important. Si us plau, deixa el teu comentari.